Energimærke

Når en bolig skal sælges eller udlejes, er det lovmæssigt bestemt, at der skal laves en vurdering af bygningens energimæssig tilstand.

Kend den energimæssige tilstand

Når en bolig skal sælges eller udlejes, er det lovmæssigt bestemt, at der skal laves en vurdering af bygningens energimæssig tilstand. Der skal med andre ord foreligge et gyldigt energimærke. Energimærket udarbejdes af vores energikonsulent.

I forbindelse med udarbejdelse af et energimærke, vil du blive bedt om at udfylde et skema, hvor du har mulighed for at bidrage til energimærket med din viden om isoleringsforhold i bygningen og det tidligere forbrug til opvarmning. Skemaet afleveres til vores energikonsulent når denne besigtiger ejendommen.

Ved besigtigelsen vil energikonsulenten opmåle boligen, herunder dør- og vinduesarealer, og disse oplysninger vil, sammen med spørgeskemaet, danne grundlag for det endelige energimærke.

Energimærket giver et billede at bygningens samlede energibehov, ud fra nogle forudsætninger som Energistyrelsen har fastsat. Endvidere giver energimærket forslag til energiforbedringer på boligen med oplysninger om anslået investeringsniveau, årlig besparelse i kroner og anslåede tilbagebetalingstid for den pågældende energiforbedring.

Følgende bygninger skal energimærkes

  • Enfamilieshuse og række-, kæde- eller dobbelthuse
  • Bygninger med ejerlejligheder
  • Bygninger med andelsboliger, anparter og aktier i boligfællesskab
  • Bygninger til udlejning eller bygninger med lejeboliger.
  • Alle nyopførte bygninger på 60 m² eller mere. Disse bygninger skal energimærkes for at sikre, at bygningen overholder energikravene i gældende bygningsreglementet.

Skala fra A til G

Energimærket viser bygningens placering på energimærkeskalaen fra A til G, hvor A er den bedste placering.

Siden ordningen blev etableret i 1998 er nye bygningsklasser og lavenergihuse opstået. Derfor har energimærkningsskalaen fået tre nye A’er: A2010, A2015 og A2020.

Mærkerne refererer til energikravene i bygningsreglementet. Det vil sige, at et hus, der er mærket med A2015, lever op til de krav, der var gældende i Bygningsreglement 2015 og de krav der gælder i Bygningsreglement 2018. Bygningsreglement 2018 er trådt i kraft 1. juli 2018, og kravet til energiforbruget i bygningen er på niveau med det tidligere Bygningsreglement 2015, hvorfor A2015 dækker over begge disse bygningsreglementer. A2020 dækker på samme måde over den tidligere frivillige Bygningsklasse 2020 der også siden 1. juli 2018 er ændret til frivillig Lavenergiklasse. Der er således ikke indført yderligere A’er. De nye A’er ses primært i forbindelse med nybyggeri.

Energimærkningen af bygninger til salg eller udleje skal annonceres med den skalaværdi, der fremgår af energimærkningsrapporten.

Kontakt os i dag

Vil du vide mere?

Ring til os på telefon (+45) 61 27 14 17 eller send en mail til kontakt@domosyn.dk. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.